راهکار تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی،پائیز و زمستان، فصل تهاجم بیماریها و فصل پناه جستن انسانها به روشهای درمانی است؛ از مهمترین دواها برای شفا، «عسل» است، عسل یک ماده غذائی بسیار مغذی و مقوی و شهدی شیرین و غلیظ است که زنبور عسل پس از تغذیه از گیاهان مختلف، آن را میسازد. در این مطلب از ایران مشاغل قصد داریم به راهکارهای تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی بپردازیم با ما همراه باشید.
عسل چیست
عسل شهدی شیرین، غلیظ و چسبناک است که نوعی زنبور آن را تهیه میکند؛ زنبور عسل، بر اساس استعداد غریزی و خداداد خویش، گلهای مفید و شفابخش را دستچین کرده و عصاره آن را گرفته و پرورانده و به انسان هدیه میدهد. این هدیه، سرشار از مواد غذایی حیاتبخش است و میتواند بسیاری از نیازهای غذایی انسان را برطرف کند، زیرا زنبور، بهترین املاح و ویتامینهای گیاه را که در گل تجمع کرده، دریافت میکند و آن را بهشکل شهدی میپروراند.
عسل خوب و بد و انواع آن
ابنسینا میگوید: «عسل بسیار خوب آن است که کاملاً شیرین و خوشبو بوده و رنگش متمایل به سرخی باشد». کیفیت و اثربخشی عسل خوب و طبیعی چندین برابر عسل نامرغوب و مصنوعی است، البته پیشنهاد میشود حتی اگر عسل خوب و نامرغوب در دسترس ندارید، دست از عسل نامرغوب هم برندارید زیرا در تولید همان عسل نامرغوب هم از فرآیند تولید عسل طبیعی استفاده شده یا عسل طبیعی در آن مخلوط شده است و میتواند تا حدودی آثار عسل را در خود داشته باشد.
[irp posts=”14750″ name=”فواید و خواص درمانی عسل”]
اما عسل مصنوعی استفاده نکنید و بهجای آن، برای تغذیه انواع شیرهها و شهدهای طبیعی دیگر مانند شهد خرما و شیره انگور و کشمش را به سفره غذائی خود اضافه کنید خوب است. اما فراموش نکنید که عسل خوب و طبیعی را زنبور با وحی الهی برای شما تهیه کرده است اما عسل تقلبی را شیادان با وسوسههای شیطانی و برای سودجویی ظاهری تهیه کردهاند. آنچه زنبوردار زحمتکش و مؤمن با پایه غرایز خدادادی زنبور به شما عرضه کرده تا آنچه یک شیاد عرضه میکند، ارزش غذائی و درمانی مساوی ندارد؛ در ادامه به انواع عسل خوب و بد اشاره کنیم.
روش تهیه عسل تقلبی
عسل نامرغوب و تقلبی، به دو روش تهیه میشود؛
در روش نخست، زنبور همچنان در فرآیند تولید دخالت دارد. در این روش بهجای تغذیه طبیعی زنبور، به آن ترکیبی از مواد غذائی مصنوعی میخورانند و زنبور با وجود این تغذیه غیرطبیعی، با پردازش طبیعی محصول خود را عرضه میکند. این نوع عسل بازهم مفیدتر از عسلی است که در روش دوم تهیه میشود.
در روش دوم، که سادهتر است زنبور از نیمه راه دخالتی ندارد، یا حتی ممکن است زنبوردار زحمتکش، همه در فرآیند تولید عسل نامرغوب نقشی نداشته باشد و واسطهها عسل مرغوب او را به عسل نامرغوب تبدیل کنند. در این روش، مقداری از عسل خوب و طبیعی، با مواد شیرین دیگری مانند شیره انگور، شیره خرما، شیره کشمش، توت و… یا ترکیبی از مواد گلوکزی مثل آب و قند، قند و آبمیوهها، عسلک و… مخلوط میکنند.
راهکار تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی
عسلی که اصل نیست؛ بدترین نوع عسل، چیزی است که 100 درصد مصنوعی بوده و اصلاً عسل نیست و یک شهد تقلبی است. در این روش، شهد تقلبی متشکل از مواد گلوکزی را که از انواع شهدها، شربتهای قند، آبمیوهها، شیره نیشکر و یا میوههایی مانند خرما، خربزه، هندوانه، کدو، توت و… را با تغلیظ آب بهطریق مصنوعی و صنعتی تهیه میکنند. خوشبختانه این نوع عسل، در کشورهای صنعتی تهیه میشود و کمتر در ایران به تولید آن توجه شده است.
عسل خوب یا بد
تنوع عسل خوب و مرغوب در اقلیمهای مختلف، از گذشته شناسایی عسل خوب را دشوار میکرد. حال با ورود عسل نامرغوب به بازار و طمعورزی افراد سودجو، این شناسایی مهارت ویژهای میخواهد؛ برخی گمان میکنند طعم، رنگ، میزان چسبندگی، میزان رطوبت، شعلهور شدن یا نشدن، شکرک زدن یا نزدن و… نشانههای خوبی برای شناسایی عسل مرغوب است اما این نشانهها هیچکدام قطعی نیست زیرا طعم، رنگ و میزان رطوبت عسل، رابطه مستقیمی با محیطی که زنبور در آن تغذیه کرده، دارد.
اگر تجربه کافی برای شناسایی عسل خوب ندارید، فعلاً به مشخصات و استانداردهایی که نهادهای مسئول برای تولیدکنندگان محصولات عمده، تعریف کردهاند اکتفا کنید. آزمایشگاههای معتبر برای تشخیص خلوص عسل و محاسبه میزان قند افزودنی به آن به مصرفکنندگان کمک میکنند. هنگام خرید عسل میتوانید به پروانههای بهداشتی صادره از سازمان دامپزشکی کشور، پروانه بستهبندی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا پروانه استاندارد توجه کنید.